Konkreta och bra åtgärder

Dec 09
2008

EU har beslutat sig att fasa ut vanliga glödlampor, ett mycket bra beslut. Totalbesparingen inom EU ligger på runt 40 TWh, dvs mer än den samlade förväntade vindkraftproduktionen år 2020 i Sverige.

I Sverige innebär detta en besparing på 2 TWh, alltså ungefär lika mycket som årsproduktionen av de planerade vindkraftparkerna i Västernorrland på totalt mellan 380 till 500 vindkraftverk i sju parker.

Den satsningen i sig är ett bra initiativ av SCA och Statkraft och det är bara att hoppas att sunda förnuftet får råda i deras styrelser och att de därför lägger ned planerna på mer vattenkraft i Byske, Hårkan och Ammerån, precis som de lade ner planerna i Röån i Sollefteå kommun.

Vi hoppas att dessa konkreta åtgärder om utfasning av glödlampor inte obstrueras av något medlemsland och att det kanske kan vara början på fler liknande beslut om energieffektiviseringar. För som det sagts tidigare; effektiviseringar är den första och bästa vägen att gå mot ett lågkolsamhälle. Något som kommer före allt nybyggande av vatten- eller kärnkraft, oavsett att sådan miljöförstöring kan leda till vinst för svenska företag. Biologisk mångfald och kärnsäkerhet måste gå före vinstmaximeringar.
Alltid.

One Response to “Konkreta och bra åtgärder”

  1. Urpo Taskinen says:

    Kan man inte utfasa även lågenergilampor? Vad jag menar är att man faktiskt kan ha dem släckta…

    Här i Övertorneå kommun har åtminstone en del av befolkningen börjat glädjas över att vårt nya kommunalråd, Linda Ylivainio kommit överens med Ekfors Energis VD Mikael Styrman om att tända gatlysena nu efter två år. Jag tillhör de som inte gläds över det här. Det har varit så otroligt mysigt att gå ut och se stjärnorna och norrskenen utan att bländas av gatlysen. Hastigheten för bilarna har varit sänkt till 30 km i timmen i byarna pga av att gatlysena varit borta. Människor har köpt reflexvästar och de få gånger som jag kört bil i mörkret (vi har fortfarande nästan gratis bussar i kommunen, bara 100 kr per år) så har de gående lyst som värsta Disneygranar på 400 meters håll.

    Nu har kommunen pungat ut 6,2 miljoner kronor för att förstöra detta nöje för mig och några andra som också tyckt att kombinationen av upplevelse och energibesparing varit en lyckad sak. Innebär att fördelat på varje kommuninvånare kommer drygt 1200 kr per år gå till att slösa mer energi. Vi som betalar skatt får givetvis per person betala mer.
    Ja, sedan höjs de gratis bussarna till drygt 1000 kr per år, vilket innebär att det framöver inte blir något bussåkande i samma utsträckning som tidigare.

    Undra om vi som inte vill ha lysena tända skulle kunna få våra 1200 kr och ha våra lampor släckta? Det skulle ju räcka till årskostnaden för bussarna. Alla skulle då ha kunnat bli vinnare…
    Eller som Ekfors Energis Mikael Styrman leende kommenterade i Norrbottens-Kuriren efter avtalet med kommunen; ”Den här tvisten har utvecklats från att bara innehålla förlorare till att bara innehålla vinnare”. Kan han ju säga, han sålde ju både min stjärnhimmel, norrskenen och fria bussresor.

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu