Artikel i Affärsvärlden.

Dec 09
2008

Vi ska ha 49 procent förnybar energi år 2020, säger man i en artikel i Affärsvärlden, som i övrigt fokuserar på att beskriva de som segrade i Vilhelmina i kampen mot överledning av Vojmån som klimatfiender. Inga problem om man energieffektiviserar och plockar bort kärnkraften, vilket alltså är fullt möjligt!

66 TWh vatten, 30 TWh vind, 20 TWh biokraft ger 100 procent förnyelsebart! 116 TWh räcker även till en total omställning av alla bensinbilar till riktiga elbilar, inte hybrider. Detta är några år framåt i tiden eftersom batterierna måste utvecklas vidare och då är sannolikheten stor att geoenergi och vågkraft också börjat spela en roll i vårt energisystem…

Detta förutsätter dock att politikerna verkligen gör slag i saken och ser till att energieffektiviseringarna genomförs i den takt och omfattning som alla seriösa forskare är överens om går.

Energimyndighetens rapport som man i artikeln refererar till är märklig, det anser alla som kan frågorna, eftersom den i vissa stycken är en pinsam upprepning av en verklighetsfrämmande mardröm från Svensk Energi daterad 2005 eller 2006. Där spår man vilken katastrof det skulle bli om alla vattenkraftverk omförhandlades med 5 % spill, vilket är lika sannolikt som att Kungen kommer ut ur garderoben och påstår att han alltid röstat på KPML(r)…

Inom riksdag och regering finns ingen gemensam vilja att bygga ut mer vattenkraft, däremot enstaka förvirrade politiker utan kunskap i ämnena som helt svalt allt som kraftindustrin och Svensk Energi säger. Varför kan man alltid fundera över. Antingen tror de på dessa amsagor, eller så är de bara rent ut sagt korkade! Hur som helst borde de inte vara något att bry sig om, om det inte var så att de pinsamt nog sitter i Sveriges riksdag och tar upp plats…

När det gäller vårt internationella ansvar som Eons Torbjörn Tärnhuvud pratar om är det ju helt orimligt att vi ska bygga ut mer än vad vår natur klarar! Den dagen man på allvar inför stränga lagkrav och/eller ekonomiska incitament som gör att energieffektiviseringar fullt ut genomförs i hela EU; då är det dags att diskutera, inte innan dess. Torbjön Tärnhuvuds kommentar måste läsas precis som vad det är: En VD inom kraftindustrin som ser chans att tjäna mer pengar på ett klimathot som han förmodligen mellan skål och vägg inte ens tror på, men det passar bra när man ska exploatera de sista älvarna i Sverige för egen vinnings skull!

Sorgligt, men självklart att dessa kraftbolag och dess huvudorgan, Svensk Energi, är de riktiga hoten mot klimatarbetet. Detta eftersom de bara förvirrar och motarbetar konkreta lösningar som energieffektiviseringar och utfasning av kärnkraften. Se tidigare blogginlägg nedan.

Det går att spara utan att minska produktion; det går att fasa ut kärnkraften utan energikris, men Svenskt Näringsliv & Co vill inte, då tjänar man inte lika mycket pengar…

One Response to “Artikel i Affärsvärlden.”

  1. Gunilla says:

    Jo, det verkar florera ett mantra hos kraftbolagen om att energibehovet ökar. Häromdagen hade jag en diskussion med en person anställd hos Eon som påstod detta. Han blev dock tyst när jag påpekade att Sverige haft sin topp 2001.
    Det är klart att bolagen måste hävda ett ökat behov för att legitimera sin verksamhet. Om sedan de anställda matas med mantrat, så rullar det på ut i leden.
    Killen från Eon blev tyst och lyssnade på mig iallfall…..
    Det är aldrig försent att börja fundera själv, även som anställd.

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu