Politiker utan vett…

Dec 07
2008

Arvidsjaurs kommuns socialdemokratiska politiker är uppfostrade i samma skola som sina kamrater i Vilhelmina, det är tydligt.
Och mycket tråkigt.
På kommunfullmäktige måndagen den 1 december beslöt man att stryka skrivningen i sitt Agenda 21-dokument att outbyggda älvar ska skyddas från vattenkraftsutbyggnad. I stället föreslår Tom Lundberg, s, att frågan kan skötas politiskt, rent av med en folkomröstning.

Hur en sådan kan skapa sår i lokalsamhället är Vilhelmina ett bra exempel på. Det kommer om det vill sig illa att ta många år innan dessa läkts i Vilhelmina där man folkomröstade för några veckor sedan om en överledning av Vojmån för vattenkraftens skull.

Under de år som förstudien pågått och under framförallt det sista året med kampanj har striden utvecklats så negativt att grannar och föreningar splittrats. I sårbara inlandsorter är detta förödande, det borde de som arbetar politiskt inse. Samarbete över blockgränser är ett grundrecept för framgångsrika vägval i små kommuner; både bland vanligt folk och bland politiska partier.

Men inget ont som inte har något gott med sig, just i dagarna formerades något som eventuellt kan bli ett nytt parti, detta ur Vojmåns Vänner, de lokala miljöhjältar som räddade segern åt Nej-sidan. Det behövs tydligen, eftersom vissa dominerande partier tydligen har fått sin uppfostran och utbildning i miljö- och energifrågor gemensamt och utan lärare…

Att man fortfarande år 2008 vill bygga ut eller överhuvudtaget kan tänka sig att bygga ut mer vattenkraft i ett land där de flesta större älvar och mängder av andra vattendrag redan förstörts är obegripligt. När man till det vet att vi inte behöver bygga ut vattenkraften, vare sig för energins skull eller för klimathotets blir man minst sagt ilsken. Med ett förväntat överskott på 27 TWh år 2015 och en energieffektiviseringspotential på 50 procent i landet Sveriges industrier och hushåll är det närmast brottsligt dumt att föreslå mer miljöförstöring för att ”rädda miljön”.

Kan vi spara energi; och det kan vi, så ska det ske först. Skulle det sedan visa sig att vi behöver mer energi får man ta en diskussion då, men det kommer aldrig att inträffa, eftersom elanvändningen redan minskar. Och den kan alltså minska ännu mycket mer, utan att påverka levnadsstandard eller produktion.

Heder åt Peter Manner, v, som ville ha kvar skrivningen i Arvidsjaurs kommuns Agenda 21-dokument.

http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=4225118

3 Responses to “Politiker utan vett…”

 1. Stefan says:

  Artikeln handlade det om en lastbil, inte om en härdsmälta.
  Kan man inte skilja på en härdsmälta och en lastbil så är det nog dags och fundera över sin kunskapsnivå.

 2. chriborg says:

  ”I” artikeln heter det och ”att” fundera över sin…
  :-)

  Jo Stefan, jag insåg att det inte var en härdsmälta och det roliga i det hela, det som du inte uppfattade tydligen beroende på någonting, var just det att INTE ENS en lastbil med lågradioaktivt avfall kan man hantera. Hur ska man då kunna hantera högradioaktivt avfall och VIKTIG säkerhet?
  Förstår du nu?

  ;-)

 3. Ingela says:

  Ja du Christer jag blir mer och mer förvånad över politiker och då speciellt på vänstern. I Vilhelmina står vänstern i sossarnas fotspår och i andra delar av landet är dom mot exploatering av vattenmiljöer. Det luktar illa, det luktar ”klättra upp till maktens höjder” och inte politisk övertygelse eller personlig känsla. Det är inte lätt att veta var jag ska lägga min röst i nästa rix och kommunalval. Nu gör jag en del av jobbet att få ovänner att hälsa på varandra eller att inte kasta mera okväden. Ett ganska trevligt jobb när vi har projekt att sjösätta som är både till fromma för vanligt folk och politiken i Vilhelmina.
  En annan sak som inte kommit fram är att många andra exploateringsprojekt har genom detta fått upp ögonen på de företagare som ev blir drabbade i framtiden. Vårat jobb har upplyst och väckt motståndare som är beredda att ta till nävarna om något kraftbolag dyker upp.
  Christer du behövs i riksdagen och lycka till på din väg dit. Ingela vid Vojmån

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu