Tragedin med det gängse klimatarbetet

Maj 10
2009

Detta är en direkt översättning från Real Climate (med författarens tillstånd); – en webbsida skriven av klimatforskare där du som vet lite om klimatfrågan, men som vill hålla dig uppdaterad i den absolut senaste forskningen har mycket att hämta. Artikeln är skriven av Gavin A. Schmidt som arbetar med klimatmodeller på NASA Goddard Institute for Space Studies i New York. Ganska långt från Stockholmsinitiativets hemsnickrade förnekar”vetenskap”…

Tragedin med det gängse klimatarbetet
Tänk er en grupp med hundra yrkesfiskare som står inför faktum med minskande fiskbestånd och oro över hållbarheten i deras resurs och deras sysselsättning. En av dem räknar fram att den maximala fångsten för att upprätthålla bestånden på en hållbar nivå ligger runt 20 % av det som var och en fångar just nu (med en viss osäkerhet förstås) men också att om den nuvarande trenden med en 20 % -ig ökning fortsätter kommer resursen att vara utarmad i en mycket snar framtid. Inför detta faktum samlas fiskarna för att besluta om en strategi. Men problemet är mer komplicerat än så eftersom vissa grupper av fiskare är effektivare och fångar mer än andra grupper. De fem bästa fiskarna tar 20 % av den totala fångsten och de tjugo bästa tar nästan 75 % av all fisk. Samtidigt så fångar de minst effektiva femtiotalet fiskare bara ungefär 10 % av all fisk och överlever knappt. Helt klart pekar rättviseaspekten på att de bästa fiskarna måste visa vägen mot ett mer hållbart utnyttjande av fiskeresursen i framtiden.

De fem bästa börjar diskutera hur man ska gå till väga med omställningen. De inser att en fortsatt ökning av fångstkvoterna – som drivs av ständigt förbättrad teknik och mer arbetsinsatser – inte är hållbar och gör upp en plan på att minska sina fångster med 80 % över ett antal år. Men det finns motstånd mot detta – tillverkare av fiskebåtar, redskapstillverkare och processindustrin är oroade att detta skulle leda till sämre försäljning för dem i ett kort perspektiv. Märkligt nog verkar dessa tillverkare inte ett dugg oroade över att en fullständig kollaps av fiskresursen skulle leda till totalt utebliven försäljning, utan väljer att tro att vetenskapen kanske inte har rätt i fråga om fiskbeståndens numerär och att allt kommer att bli bra ändå… Tillverkarna organiserar sedan ett antal lobbygrupper som ska arbeta mot alla former av minskning i fångstkvoter – med publikfriande namn som ”Fiskare för Sund Vetenskap” och ”Fiskens Vänner”. Sedan hyr de in folk som har Excel eller annat kalkylprogram för att tillverka ”vetenskap” åt dem – och varför inte? De lever ju ändå i ett fritt samhälle…

Efter att ha spenderat mycket energi och mycket pengar på att försöka underminera den riktiga vetenskapen – med påståenden som att havet innehåller mer än det ser ut att göra, att fiskarna bara gömmer sig, att statistiken över fångster av fisk blev korrupt för att man gjorde den med snabbköpsinhandlad fisk medräknad – blir det allt svårare att låta övertygande eftersom tillgången på fisk blir allt sämre och storleken på de få fiskar man får upp krymper. Så, i en taktisk manöver så snabb att Najinsky (ukrainsk balletdansare, berömd för sina ”snabba fötter”, översättarens anmärkning) skulle ha blivit imponerad, byter tillverkarna sida och accepterar all vetenskap och säger plötsligt att de som påstår att ”fiskarna bara gömmer sig” är marginella element. Nej, säger de, vi vill hjälpa till i den här omställningen, men… vi måste vara säkra på att planerna verkligen gör nytta. Så de ber sina kalkylbladsälskande ”vetenskapsmän” att räkna ut exakt vad som händer om de fem bästa (och bara dessa fem) skär ned sina fångster med 80 %, medan alla andra fortfarande ökar sina fångster i samma (ohållbara) takt som nu. Ja, svaret blir chockerande – totaltfångsten skulle initialt vara 84 % av den nuvarande och den skulle snabbt hinna ikapp dagens ohållbara fångster. Faktum är att exakt samma metod som visade att resursen utarmas just nu också visar att vi bara fördröjer den totala kollapsen med några få år genom att göra på detta vis! Och vad skulle det vara för mening med det?

Sanningen; att de andra yrkesfiskarna diskuterar liknande nedskärningar och att det gemensamma fiskerådet håller på att försöka koordinera dessa olika åtgärder för att minimera de problem som eventuellt kan dyka upp, ignoreras förstås och ropen skallar att ingenting kan göras åt situationen. Den verkliga läxan att lära borde förstås vara att allt måste göras.

Om det är så att du tror att ingen skulle vara så dum att man gjorde den här typen av analys, vill jag be dig att titta på historien om Newfoundland cod fishery. Det är verkligen en tragedi.

Och sambandet med klimatfrågorna?
Här.

Jag avslutar med ett citat som knyts till Edmund Burke, en av grundarna till den konservativa rörelsen:

”Ingen gjorde ett större misstag än han som inte gjorde någonting bara för att han endast kunde göra lite.”

Se här vad koordinerade åtgärder kan åstadkomma.

Gavin A. Schmidt
www.realclimate.org

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Eller läs på intressant.se

2 Responses to “Tragedin med det gängse klimatarbetet”

  1. Christian Johansson says:

    Jag läste en kommentar du hade skrivit på svt’s ”Ställ om”-sida och kom därifrån till din lika välskrivna blogg här. Jag ska ta mig tiden att läsa igenom vad du skriver. Det finns dock ett problem, det du skriver är så hemskt att ta in att jag blir deprimerad av att läsa så det får bli bit för bit så att jag inta tar livet av mig i depresseionen som följer av insikten av makt och medias idioti i vårt samhälle av idag.

    Hur som helst. Tack!

  2. chriborg says:

    Hej Christian!
    Tack för att du trots allt tycker det är läsvärt…
    Jag är säljare till professionen, så jag har en grundad optimistisk syn på saker och ting.
    Den normala kurvan beskrivs så här vad gäller upptäckter av katastrofartade scenarior framöver…

    Först förnekelse, sedan förtvivlan och sist handling.

    Det gäller alltså för dig som för många miljoner andra som är i din fas att gå från förtvivlan till handling, dvs engagera sig och påverka allt och alla.

    Politikerna och media kan inte ta några positiva steg utan att vi gräsrötter ger signal och också tar dessa steg.

    Vi gräsrötter är beroende av att politiker och media tar sina steg. Det är som Andreas Malm skriver i boken ”Det är vår bestämda uppfattning att om ingenting görs nu är det för sent” (läs den, otroligt bra!) attbåda polerna är bundna till varandra. Det är inte ett kausalt system där den ena ger signal och den andra följer signalen. Båda är ömsesidigt beroende av varandras signaler hela tiden. Så som Andreas beskriver biosfären i nyss nämnda bok…

    Så visst, tiden är minst sagt mogen, fönstret för att vi kan göra något krymper, men det finns en bra chans till ett bra liv för alla i framtiden! Och den byggs inte på teknikfixar eller ständig tillväxt, den byggs på återupprättandet av lokalsamhället, återupprättandet av individen som en del av en social kontext, inte som konsumerande individ, den byggs på rättvis fördelning av resurser i både tid och rum… Gå med i nätverk, t ex Transition Towns, där träffar du andra och får just den sociala delen, känsla av sammanhang i samtiden! Du går från passiv till aktiv och hjälper till att med många många andra forma framtiden.

    Allt gott,
    Christer

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu