Bush är dessutom ett miljösvin…

Dec 17
2008

Ni som diggar det amerikanska systemet av demokrati kan ju läsa artikeln på DN,
skrämmande, minst sagt.

Här tar en av de värsta presidenterna genom tiderna avsked genom att helt förstöra för den miljörörelse i USA som arbetar för att världens största utsläppare av koldioxid, USA, ska minska detta. Det här sker som ett tack till den industri som stött honom under både presidentkampanjer och under åren vid makten.

Med något som kallas ”midnight regulations”, beslut som inte behöver ha kongressens godkännande har H:r Bush genomfört bland annat:

Lättare att bygga kolkraftverk nära nationalparker.
Tillåtelse för kolbolag att dumpa schaktmassor i dalar och floder.
Öppnar upp över 3,6 miljoner hektar i delstaten Utah för olje- och naturgasborrning.
Kraftverk ska slippa installera modern utsläppskontroll när de ökar sin kapacitet och i högre grad få göra koldioxidutsläpp nära nationalparker.
Enskilda myndigheter ska få avgöra deras verksamhet är ett problem för utrotningshotade djur och växter utan att rådgöra med forskare.

Så går det till i ”världens största demokrati”. Kanske något för Alliansen att ta efter? Vi har ju den statliga utredningen ”Miljöprocessutredningen” som ska underlätta för prövningar av vind- och vattenkraft. Bland annat har man diskuterat där att snabba upp ärendena genom att låta vissa myndigheter bli mer självständiga. Känns igen från temat ovan…

Något som våra politiker måste lära sig är att riktig demokrati, där alla får delta och där beslut tas efter lång och mogen eftertanke, med riktiga konsekvensutredningar, måste ta tid. Det ligger i sakens natur. Och när det då gäller något så viktigt som vår natur, som är skyddad i riksdagen genom de 16 miljömålen, är det av ondo att driva på miljöprocesser för fort. Detta tjänar ingen på, förutom industrin och näringen som tjänar pengarna på nyetableringar av kraft.

För att nå våra mål med knappt 50 procent förnyelsebara energikällor år 2020 skulle det varit bättre att satsa på stimulanspaket för energieffektiviseringar. Då hade vi lätt kunnat nå målen genom den bästa watten som finns; negawatten…

Läs andra bloggares åsikter om , , , ,

One Response to “Bush är dessutom ett miljösvin…”

  1. erik says:

    helt sjukt.

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu